Bývalí funkcionári ŠPF odmeny vo výške asi 200.000 eur stále nevrátili

31.05.2012 Bratislava

Bratislava 31. mája (TASR) – Bývalí členovia orgánov Študentského pôžičkového fondu (ŠPF), ktorý výhodne požičiava študentom, doposiaľ nevrátili odmeny v celkovej sume takmer 200.000 eur. Z 18 odmenených členov rád fondu odmeny vo výške 38.534 eur vrátil koncom októbra minulého roka iba generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl na ministerstve školstva Peter Plavčan. „Bývalým členom orgánov ŠPF bola v rokoch 2005 až 2011 vyplatená odmena spolu vo výške 235.490 eur. Odmeny vrátil len pán Plavčan. Ostatní bývalí členovia rád odmeny zatiaľ nevrátili,“ povedal pre TASR nový riaditeľ ŠPF Pavol Kučmáš.

Na vrátenie odmien bývalých funkcionárov ŠPF vyzvali súčasní členovia Správnej rady. Vlani na jeseň člen rady fondu a riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš na svojom blogu napísal o odvolaní riaditeľa ŠPF Ľubomíra Zburína pre nehospodárne nakladanie s majetkom fondu. Podľa Šípoša v ŠPF existovala korupčná schéma – riaditeľ dostával od členov rady vysoké odmeny a on vyplácal členom vysoké sumy za zbytočné alebo fiktívne práce. „Zákon síce logicky odmeňovanie členov rád zakazuje (funkcie sú čestné), veď tým pádom sa znefunkčňuje kontrola, ak kontrolovaný platí kontrolórov, ale vo fonde vymysleli schému, ako zákon obísť – odmeny členov rád išli akože za nadprácu, nie priamo za kontrolu,“ napísal člen Správnej rady vlani v októbri. Odmeny dostal aj odvolaný Zburín, ktorý trval na tom, že odmeny získal oprávnene, a preto ich nevráti. Zároveň povedal, že o vyplácaní odmien členom rád vedel, no nemohol s tým nič robiť. „Ja som nemohol proti nim bojovať. Keď som s odmenami nesúhlasil, chceli ma odvolať,“ bránil sa minulý rok.

V súvislosti s vyplácaním odmien bývalým členom rady fondu a dozornej rady podali súčasní členovia rád 19. decembra 2011 trestné oznámenie pre podozrenie, že došlo k spáchaniu trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Polícia už vo veci začala trestné stíhanie. „Vyšetrovateľ Policajného zboru v tomto prípade začal trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku,“ uviedol hovorca bratislavského Krajského riaditeľstva Policajného zboru František Peczár.

Správna rada Zburínovi vyčítala aj manažérsku nekompetentnosť, keďže fond vyplácal všetkým zamestnancom trináste platy a 80 percent zo štrnásteho platu. ŠPF navyše kúpil budovu s pozemkami v centre Bratislavy, a tiež obrazy a umelecké diela za 22.000 eur. Okrem toho fond nezverejňoval zmluvy, faktúry a objednávky, čo mu nariaďuje zákon, a podľa Šípoša nedodržiaval ani pravidlá verejného obstarávania.
 

Vyberte región